Uvjeti korištenja

I AUTORSKA PRAVA

Nositelj autorskih prava materijala na ovoj stranici (fotografije, video i tekstovi) je Roberto Bilić, ukoliko nije drugačije naznačeno. Nije dozvoljeno korištenje navedenih materijala bez pismenog odobrenja autora. Bez posebnog odobrenja fotografije mogu koristiti isključivo modeli na fotografijama ili osobe za koje je fotografiranje objavljeno. Navođenje autora imenom i prezimenom je obavezno za nekomercijalnu i komercijalnu svrhu. Za dijeljenje poveznica na društvenim mrežama može se još koristiti ‘tagiranjem’ Facebook stranice ili ove web stranice. Više o autorskim pravima možete pročitati na stranicama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

II KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA

U slučajevima gdje pismeno/usmeno bude odobreno korištenje fotografija ili video materijala, isti se može koristiti isključivo za te svrhe.
Nije dozvoljeno prenošenje prava korištenja na druge osobe ili tvrtke bez prethodne suglasnosti autora.

Za sve nedoumice možete mi se obratiti putem kontakt forme ili društvenih mreža. Fotografije su zaštićene sustavom Copytrack.

III OSOBNO KORIŠTENJE

 1. Učenici i studenti mogu koristiti fotografije u svojim školskim radovima, prezentacijama i dr. besplatno i bez prethodnog i posebnog upita sve dok označe mene kao autora fotografije (vrijedi isključivo za fotografije čiji sam ja autor. Za ostale fotografije kontaktirati njihove autore)
 2. Dozvoljeno je korištenje fotografija za pozadine na vašim računalima, tabletima, mobitelima isključivo za privatne svrhe (NIJE dozvoljena preprodaja fotografija).
 3. Hotlink nije dozvoljen. Ukoliko želite objaviti fotografiju na svom osobnom blogu (u nekomercijalne svrhe) možete me kontaktirati putem kontakt forme.

IV DRUŠTVENE MREŽE

Na društvenim mrežama je dozvoljeno dijeljenje (share/retweet) fotografija/albuma i linkanje web stranice ili albuma bez posebnog upita. “Skidanje” fotografija i ponovno objavljivanje je dozvoljeno isključivo uz prethodnu suglasnost.

V KOMERCIJALNA UPOTREBA

Za korištenje fotografija u komercijalne svrhe (internetski portali, tisak, knjige, mali oglasnici, apartmani i kuće za odmor i dr.) molim da me se kontaktira. Upit mora sadržavati sljedeće informacije:

 • Koju fotografiju želite
 • Za koju svrhu
 • Gdje će biti objavljena – medij (internetski portal, plakat….)
 • Lokacija/e (ukoliko se radi o plakatima, jumbo plakatima)
 • Na koji vremenski period
 • Kako će biti prikazana (pozicija i dr)
 • Naklada (tisak, knjige, plakati….)
 • Ostale informacije za koje smatrate da su relevantne

VI OSTALO

Ukoliko za nešto niste sigurni, a nije definirano u prethodnom tekstu primjenjuje se Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/2003, 79/07, 80/11, 125/11, 141/13,127/14, 62/17, 96/18). Molim vas da to shvatite ozbiljno jer su odštete za korištenje materijala bez suglasnosti autora znatno veće od naknade koju možete dogovoriti s autorom. Za stock fotografiju ima jako puno servisa koje nude fotografije besplatno. O toj se temi bavila Barbara Slade Jagodić na svom blogu.

Od 1. listopada 2021. godine na snazi je novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima.

Posljednje ažuriranje: 20.07.2022.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi poboljšanja funkcionalnosti same stranice i radi boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića se mogu kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima pogledajte ovdje.
Prihvaćam
Roberto Bilić Photography